Europapokalen 2012

Europapoalen i Brandlucken, Österrike 10 nov. 2012.

Kära läsare ni undrar kanske vad är Europapokalen !
Kennelklubbens huvudorg. är Federation Cynologique Internationale (FCI) grupp 6 (drivande hundar) anordnar denna tävling.

Europapokalen har pågått i tjugo år och har kontinuerligt formats för att passa våra nordiska drevprovsregler, där vår gamla ordförande i Svenska Beagleklubben Curt-Christer Gustafsson sitter i tävlingsledningen och arbetat med reglerna. Tävlingen indelas i två grupper, solo och pack. Vi från norden tävlar enbart i solo-klass.
Poängsättning:
Exteriör: 1-10 poäng, denna poäng har man med sig i starten. Högst är internationell UCH 10 p.
Nationell UCH 9 p. CACIB 8 p, Cert 6 p,utm. 4 p, mycket god 2 p och god 1p.
Sök 1-20 p: arbete på slag 1-15 p, upptag 1-5 p,drev 1 p per min,
max 60 min, skall 1-15 p, slutligen lydnad och samarbete 1-15 p. Max 140p.
Prisvalör: 1:a pris 120-140 poäng,
2:a pris 95-119 poäng,
3:e pris 70-94 poäng
Varje hundägare har två domare, en nationell och en internationell
samt en vägvisare. Provdagen är mellan 08.00-12.00. Hunden kan under denna tid driva flera harar. Den längsta drevtiden är den som räknas, olika drev kan inte räknas samman. En tappt på 30 min. räknas som dötappt. Om hunden reser hare efter 30 min. räknas det som ny jakt. Den maximala tiden för att samla drevtid på hare är 120 min. Om en hund reser annan viltart än hare så måste den senast inom 10 min självständigt återvända till föraren som får blåsa i horn, vissla eller liknande signal annars är den diskvalicerad.
Rådande reglemente för Europapokalen trädde i kraft 1 jan. 2008, antagna av FCI-s styrelse i Berlinden 31 okt. 2007.
Här gäller det att ha hund som ej driver räv och rådjur, samt går att blåsa in.
Underteckand har varit internationell domare 5 gånger, samt deltagit med samma hund 2011 och därmed väl insatt i gällande regler.

// Bo Ynger

Årets Europapokal ägde rum i Brandlucken, som ligger ca:20 km norr om Graz i Steiermark, Österrike på ca: 1200 m höjd.
Naturen där är mycet kuperad med skog och betesmarker. För att vänja Billy med höjden och dofterna var jag där redan tisdag väll den 6/11 i Kindberg, som ligger 50 km väst om provplatsen hos min jaktkamrat Helmut. Billy fic jaga där onsd. och fred orta pass ca: 1 tim per dag.
Till årets Europa-pokal fick varje land skicka två hundar. Totalt deltog 14 hundar från 7 länder.
Sverige sände en Hamiltonstövare och en Beagle, Norge använder sig alltid av inhemska raser. Detta år en Dunker och en Haldenstövare. Finnarna kom med en Finnstövare och en Beagle.
Fredag kväll bjöd på en god inhemsk middag med lottning av rutorna. Min hund Billy domarna Karin Zohman och Leopold Ivan, båda från Österrike.

Provdagen bjöd på plus 2 grader och vindstilla. Vi parerade bilarna vid en liftanläggning och gic på nygödslad betesmark (kodynga) upp i skogen. Efter några sökturer fick Billy slag. Hanger några vägledande skall och efter 8 min. var jösse på benen. Han hade en kort tappt efter ca: 18 min. när haren löpte på den gödslade betesmarken. Innan tappten hade haren korsat två olika grusvägar utan noterbar tappt. Haren korsade ånyo dessa grusvägar plus en asfaltsväg, samt höll sig hela tiden i samma sluttning. Skogen bestod av fin gallrad gran och lärk i 50-års åldern sommedförde bra hörbarhet. Domaren Leopold kom fram till mig och sade att drevtiden är full, alla in hunden o koppla den. Jag tog fram min gamla visselpipa från scouttiden och blåste allt vad jag förmådde. Billy var längst ner i dalgången på 320 m. Efter 3 min. stod han hos oss och viftade på svansen. Efter några Frolic gick vi vidare till ett annat område och släppte. Han reste hare som han fick driva fram till 11.30, då sade samma domare Leopold, denna dag kommer jag aldrig att glömma, blås in hunden, vi avslutar dagen.
Sagt och gjort, Billy blåstes in och kopplades. Leopold tog framur ryggsäcken en liten plunta och bjöd alla på en kapsyl snaps. Efter fotografering bjöd vår vägvisare (markägaren) oss hem till sig där hans fru bjöd på the och öl. Huset låg på en avsats med underbar utsikt.
Vilken provdag, alla har sett de båda hararna och inga förlorade drevminuter i denna terräng.

Glada återkom vi till hotell Brandlucken där vi träffade de övriga svenska deltagarna. Svenska Hamiltonägaren Karl- Gunnar Engvall verkade nöjd och belåten.
Efter domarkollegium kl. 16 väntades middag och prisutdelning kl. 18.
Jag visste att jag haft en lyckad dag med Billy men hur långt det skulle räcka i denna knivskarpa konkurrens. För att stilla nerverna tog jag en lång promenad med Billy som efter en god jaktdag fått en extra portion mat bestående av hans älslingsrätt, blodpudding.
Den Österrikiska middagen var fantastisk med underbara rätter från hjort, gams, viltsvin, griskött och foreller. Efter diverse tal började till slut prisutdelningen i soloklassen. Efter att 10 av 14 hundar var nämnda återstod fortfarande Billy. Nummer 4 blev den Norska Haldenstövaren NUCH Emil ägare Torgeir Sandos med 122 p och ett 1:a pris.
Tredje pris gic till den svenska Hamiltonstövaren, Hagets Tussi, ägare Karl Engvall med 122 p och 1:a pris.
Nu återstod två hundar, min puls steg och svetten kom, blir Billy 2:a el. 1:a ?
När jag hörde att 2:an var den Norska Dunkern NUCH NJCH Uno, ägare Helge Stikkbacke med 123 p och ett 1:a pris började jag förstå att undret skett. Billy vinner.
Den första Svenska Beaglen har efter 20 års Europa-pokal vunnit.
Billy får 129 poäng och vinner med 6 p till 2:an, fantastiskt.
En glad hundägare bjuder på skumpa, och 2:an Helge Stikkbacke bjuder på en god dryck ur sin pokal.
Efter midnatt kojar vi men först en sista rastning med Billy.
//Bo Ynger

EP2012-1
Europapokalen 2012
Billy4
EP2012-3
Vacker vy2
Vacker vy
Billy2
Billy3
Billy1
Billy5